Vocile Rusiei și ale Bizanțului în oratoriul luminii

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

byzantion sankt petersburg martie 2013Byzantion în concert în Sankt Petersburg, alături de Orchestra Națională a Rusiei și de Corul Teatrului „Mihailovski”

Sâmbătă, 9 Martie 2013, corul Byzantion a concertat în deschiderea Festivalului de Muzică Ortodoxă „Orfeus” ce are loc în orașul Sankt Petersburg din Rusia. Festivalul, care își va extinde manifestările artistice până în luna mai, este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Rusia și reunește în fiecare an artiști de marcă, reprezentanți ai diferitelor genuri muzicale specifice popoarelor ortodoxe de pretutindeni.

Prezența corului de muzică psaltică Byzantion la ediția actuală a avut, de data aceasta, un caracter deosebit, prin interpretarea unei piese contemporane, creație a compozitorului rus Andrei Mikita. Este vorba de oratoriul „Seven Songs about God” pentru orchestră, cor mixt, cor bizantin și doi soliști, pe versurile poetului și muzicianului Boris Grebenshikov. Membrii Byzantion au fost onorați să concerteze alături de prestigioasa Orchestră Națională a Rusiei și alături de Corul Teatrului „Mihailovski” din Sankt Petersburg, sub bagheta tânărului și talentatului dirijor grec, Dimitris Botinis. Concertul a avut loc în sala Filarmonicii de Stat din Sankt Petersburg, artiștii bucurându-se de numărul impresionant de melomani prezenți în sală.

Oratoriul, structurat pe un număr de șapte poeme ale lui Boris Grebenshikov ("God knows better", "Promised Day", "Silver of my Lord", "One More Time", "Falcon", "Dubrovsky" și "Day of Joy"), reușește să redea, prin sonorități specifice, spiritualitatea sufletului slav filtrat prin arta sunetului. Influențat de vizitele făcute în mănăstirile din Muntele Athos, unde a fost martor al tradiției vii, neîntrerupte a Bizanțului, Boris Grebenshikov are viziunea unui dialog muzical între lumea spiritului slav, reprezentată de corul mixt, și cea a Bizanțului athonit, prin corul psaltic.

Complex prin diversitatea stărilor de multe ori contrastante, spiritul rusesc redat prin sunet poartă auditoriul prin experiența muzicală a cufundării și a ridicării spre Dumnezeu, o metanoia a sufletului care ajunge, într-un final, la lumină, prin strigătul, deopotrivă,a slavilor și bizantinilor: Bog est svet! ὉΘεόςεἶναιτόφῶς! (Dumnezeu este lumină!). Sonoritățile redate de coruri și orchestră creionează un adevărat portret al ipostazei rugătorului, exponent al culturii sprituale slave. De la masivitatea sonoră a corurilor din catedralele țarilor pravoslavnici până la șoaptele pline de tensiune și vocea albă, diafană a sopranei soliste, simboluri ale misticismului și ascezei sufletului isihast rus, toată această plajă de stări a fost surprinsă cu măiestrie și naturalețe de cei peste 130 de intepreți ruși.

Andrei Mikita se alătură liniei de creație a compozitorilor care au surprins în operele lor, prin prelucrări diferite, anumiteipostaze ale melosului bizantin. Invocăm, în acest sens, pe scurt,mari personalități precum Paul Constantinescu, Michalis Adamis, Nicolae Lungu, Gheorghe Cucu, Sotiris Fotopoulos și alții.

Prezența corului Byzantion în cadrul Festivalului de Muzică Sacră Ortodoxă „Orfeus” a fost îmbogățită prin susținerea unei conferințe cu tema „Notația bizantină - o mărturie a continuității tradițiilor orale și scrise” cu exemplificări practice de importanță istorică. Prezentarea, susținută de dirijorul corului Byzantion, a fost realizată cu sprijinul prof.univ.dr. Maria Alexandru (Universitatea „Aristotelis” din Tesalonic).

În finalul șederii, membrii Byzantion au avut deosebita bucurie de a participa la Sfânta Liturghie alături de corul bărbătesc al metocului Mănăstirii Valaam din Sankt Petersburg. Răspunsurile antifonicede la strană, experiența aparte prin dialogul dinamic și întâlnirea, în același duh,a două lumi muzicale diferite, totuși reunite în monodie, au constituit o mărturie puternică a faptului că rugăciunea ridicată către Dumnezeu poate fi înveșmântată, din fericire!, în mai multe forme de modelare și exprimare ale sufletului. Iar cântarea de tradiție bizantină nu poate fi abordată cu autenticitate decât înțelegând esența ei în toate modurile derivate de redare sonoră.


Adrian Sîrbu

Surse: http://worldnewsda.blogspot.gr, http://www.choirfestival.ru

Media

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult